ΕΓΓΡΑΦΗ
logo

Κεχρία: Άσπρες, μικρές και σκληρές κυστούλες γύρω από τα μάτια

13 Ιουν 2016 6/13/2016
κεχρία γύρω από τα μάτια
Θα μου πεις τι είναι τα κεχρία; Εάν δεν ξέρεις ήδη, πρόκειται για πολύ μικρές κυστούλες που εμφανίζονται όταν η κερατίνη — πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας — εγκλωβίζεται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Τα κεχρία έχουν διάμετρο 1-2χιλ, το χρώμα τους είναι άσπρο προς κίτρινο, δεν πονάνε, δεν έχουν φαγούρα και είναι σκληρά όταν τα ακουμπήσεις. Εμφανίζονται γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα, την μύτη και το μέτωπο.

Συνήθως, υποχωρούν από μόνα τους αλλά στους ενήλικες μπορεί να πάρει πολύ χρόνο μέχρι να εξαφανιστούν. Αν και βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος είναι δύσκολο να αφαιρεθούν χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία ενώ κάποιος λάθος χειρισμός μπορεί να αφήσει ουλή.


κεχρία γύρω από τα μάτια


Αντιμετώπιση κεχρίων στο πρόσωπο

Εξαγωγή με βελόνα
Είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος αντιμετώπισης των κεχρίων. Η αισθητικός ή ο δερματολόγος χρησιμοποιεί μια πολύ λεπτή και αποστειρωμένη βελόνα για να σχίσει την επιφάνεια του δέρματος και να αφαιρέσει με αυτόν τον τρόπο την εγκλωβισμένη κερατίνη. Κατά την αφαίρεση μπορεί να εμφανιστεί λίγο αίμα αλλά αυτό  δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Ο ειδικός θα σου τα αφαιρέσει χωρίς να αφήσει ουλή.
Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να τα αφαιρέσεις μόνη σου αν δεν σου έχει δείξει κάποιος τον τρόπο.  Όσο και να τα πιέσεις για να βγουν, να ξέρεις πως δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα. Δεν είναι σαν τα σπυράκια που απλά τα πατάμε και "σκάνε".

Τοπικά ρετινοειδή
Μια πολύ καλή λύση είναι τα τοπικά σκευάσματα και οι κρέμες που περιέχουν τρετινοΐνη ή ανταπαλένη. Απλά εφαρμόζεις μια πολύ μικρή ποσότητα κρέμας πάνω στα κεχρία μέχρις ότου αυτά εξαφανιστούν.
Εάν τα κεχρία βρίσκονται πάνω στο βλέφαρο ποτέ με ποτέ μην δοκιμάσεις να απλώσεις κρέμα με ρετινοειδή. Και εννοείται πως οτιδήποτε έχει σχέση με ρετινοικό οξύ απαγορεύεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Δερματοαπόξεση και χημικά πίλινγκ


Γενικά επικρατεί η άποψη ότι οι πολύ θρεπτικές κρέμες, τα υγρά μεικ απ και κονσίλερ ματιών καθώς επίσης και οι αντιηλιακές κρέμες είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση κεχρίων. Εάν χρησιμοποιείς βαριές κρέμες, καλό θα ήταν να πειραματιστείς με άλλες κρέμες προσώπου και ματιών πχ. σε μορφή τζελ (gel) για να δεις αν το πρόβλημα βελτιωθεί. Εάν το πρόβλημα παραμένει, τουλάχιστον θα ξέρεις πως δεν ευθύνεται η κρέμα σου για το πρόβλημα.

Φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης κεχρίων

  1. Μαγειρική Σόδα
    Σε ένα μπολάκι ρίξε λίγο νερό με σόδα μέχρις ότου να σχηματιστεί μια πάστα και άπλωσέ τη στα σημεία που παρουσιάζεις κεχρία. Κάνε μασάζ με κυκλικές κινήσεις για 1-2'και ξέπλυνε με χλιαρό νερό. Στο τέλος για να επιταχύνεις την διαδικασία επούλωσης άπλωσε λίγη αλόη βέρα.
  2. Πίλινγκ με ζάχαρη
    Θα χρειαστείς ¼ χυμό λεμονιού, 2κουτ. του γλυκού λευκή ζάχαρη και 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο ή καστορέλαιο. Τρίψε το μίγμα στο δέρμα σου για μερικά λεπτά, άφησέ το να δράσει πάνω στα σημεία για 20' και στην συνέχεια ξέπλυνε με χλιαρό νερό. Την μέθοδο αυτή μπορείς να την κάνεις 2-3 φορές την εβδομάδα.

εξαγωγή κεχρίου
Κεχρίο μετά την αφαίρεσή του
2 σχόλια: